úterý 14. dubna 2015

Bábovka s krásným profilem

Milé dámy, už zbývá pouhopouhý týden do 21. dubna, času ukončení naší soutěže "Nejkrásnější profil", a stále ještě jsou, ač je to téměř neuvěřitelné, v časopisu ADINA volná místa právě pro VAŠI podobenku! Na ilustračním obrázku se můžete potěšiti a zároveň inspirovati dokonce dvěma skvostnými profily najednou, tentokráte však z let 30.! (Nejen) pro ty, které nám svůj půvabný obrázek profilu již poslaly, přidáváme několik prvorepublikových receptů na lahodné bábovky, abyste jimi mohli  zpříjemniti den třeba svým blízkým...


Bábovka.

P o t ř e b y: 10 dkg cukru, 10 dkg Vitella nebo Visanu, 3 dkg droždí, 50 dkg mouky, mléko, citronová kůra, rozinky.

P ř í p r a v a: Vitello nebo Visan utřeme s cukrem a se žloutky do zpěnění, přidáme rozinky, citronovou kůru a na špičku nože soli. Z poloviny mouky, z droždí a trochy mléka uděláme kvásek, a když zkyne, utřeme jej s Vitellem nebo Visanem a pak se zbylou moukou a mlékem zpracujeme v měkké těsto. Dáme je do bábovkové formy dobře vymazané Ceresem, a když zkyne, pečeme je v hodně horké troubě.

P o z n á m k a: Kvásek musí dobře zkynouti. Bábovka spadne, pečeme-li ji příliš rychle nebo málo vypečeme. Je-li pečena, přesvědčíme se špejlí, kterou píchneme do středu bábovky; nepřichytí-li se na ni těsto, je bábovka pečena.

Opravdu dobrá bábovka.

Utřeme dobře 12 dkg másla, přidáme 4 žloutky, 12 dkg cukru, trochu citronové kůry, 2 dkg hrubě sekaných mandlí, 6 lžic vlažného mléka, 30 dkg mouky, sníh ze 4 bílků a jeden balíček prášku "DESTA". Těsto vlijeme do formy máslem vytřené, moukou aneb strouhanou houskou vysypané a zvolna je 3/3 hodiny pečeme. Upečená bábovka se pocukruje. Načneme-li ji teprve druhého dne, chutná lépe.

Šlehaná bábovka.

Čtyři celá vejce, 2 žloutky, 13 dkg cukru šleháme v kotlíku tak dlouho, až vše hodně zhoustne. Potom přikápneme z 1/3 citronu šťávy, přidáme citronové kůry, 8 dkg mouky a 1/2 balíčku prášku "DESTA".
Těsto vlejeme do formy máslem vytřené a moukou vysypané a zvolna je upečeme. Hotovou bábovku pocukrujeme a druhého dne načneme.

Výborná piškotová bábovka.

Ušleháme z 10 bílků tuhý sníh, vešleháme do něho 22 1/2 dkg práškového cukru, zamícháme do tohoto sněhu 10 žloutků v hrnečku rozmíchaných. Potom přidáme 22 1/2 dkg mouky, 7 dkg rozpuštěného, avšak ne teplého másla a naposled balíček prášku "DESTA".
Vše lehce zamícháme, dáme rychle do vymazané formy a pečeme pomalu při mírném ohni. Různou příchuť _ hrozinky a mandle _ přidáme jako při jiné bábovce.
(Z 10 vajec je bábovka hodně veliká. Lze ji udělati také z poloviny.)


Zdroj receptů: Šetrná kuchařka, 30. léta; DESTA do těsta, 1929
Zdroj obrázku: Zlatá kniha hospodyňky "Vitello" - 1. díl, 30. léta
(ŠS)

Žádné komentáře:

Okomentovat